foreo.pl Załóż darmowe forum

Podział miasta na osiedla

Podział miasta na osiedla

Postprzez nefertum Nie Wrz 20, 2009 1:33 pm

Obecnie miasto Mińsk Mazowiecki nie ma czegoś w rodzaju dzielnic czy osiedli. Oczywiście funkcjonują nazwy zwyczajowe jak Kędzierak czy Anielina jednak jest to podział nie formalny i nie znajduje on odbicia w strukturze administracyjnej.
Czy Mińskowi potrzebny jest podział? Zasadniczo nie jest to miasto które ze względu na rozmiar wymaga podziału na jednostki pomocnicze dla sprawnego funkcjonowania. Więc wszystko zależy od tego jakie kompetencje zostały by przyznane poszczególnym osiedlom. Wydaje mi się (choć nie jestem przekonany na 100%:)) że głównym zadanie osiedli powinna być informacja dla ludzi w jakiej części miasta znajduje się obiekt i w jakiej części znajdujemy się my. Niewątpliwie mogło by to być pomocne przy tworzeniu komunikacji miejskiej.
Czy podział jest potrzebny a jeśli tak to po co? Czekam na Wasze opinie.

Tymczasem kilka faktów. Jakiś czas temu Burmistrz Miasta Pan Zbigniew Grzesiak wystąpił z propozycją podziału miasta na 15 osiedli. Rada Miasta nie zatwierdziła tego podziału w swojej uchwale więc ta propozycja to jedynie głos w dyskusji. I myślę że dobry punkt wyjścia do dyskusji na naszym forum:)
Oto propozycja Pana Burmistrza:
Image
za MIM 10.08 za zgodą UM

Zasadniczo podział tak zwanego zatorza czyli Kędzierak, Stankowizna, Anielina nie budzi większych kontrowersji. No może trochę Anielina nam mocno objęła Siennicką, w świadomości społecznej to bardziej ulica Klonowa. Ale linia torów oddzielająca te tereny od pozostałej części miasta faktycznie wydziela ten obszar i tworzy to jakąś spójną całość.
Większe problemy pojawiają się po drugiej stronie torów.
obnienia
1. Nie jestem pewny czy potrzeba nam aż takiego rozdrobnienia. Czy np Plac Kilińskiego to już nie starówka? Czy Plac Stary Rynek to już nie Centrum? Nie jestem pewny czy wydzielanie Starówki, Centrum i Goździka ma sens zamiast stworzyć jedno centralne osiedle sięgające od Starego Rynku po Plac Dworcowy. Problemy mieszkańców Kościuszki nie różnią się chyba zasadniczo od problemów mieszkańców Kazikowskiego.
2. Nazwy osiedli jak Królewiec czy Karolina to chyba niezbyt fortunny pomysł. Stwierdzenie mieszkam na Królewcu było by niejednoznaczne a jeden Królewiec sąsiadujący z drugim Królewcem to już zdecydowanie nadmiar:) Myślę że te tereny powinny się znaleźć w sąsiednich osiedlach - Nowe Miasto i Ogrody, zaś po ewentualnej zmianie granic administracyjnych miasta można było by się zastanowić nad ich przeniesieniem do nowych osiedli o nazwie Królewiec i Karolina.
3. Ulica Warszawska niewątpliwie na mapie tworzy wyraźne rozgraniczenie. W rzeczywistości jest spójnym terenem, więc nie wiem czy nie przesunąć granicy troszkę bardziej na północ. Idealnym rozwiązanie wydaje mi się przesunięcie jej z ulicy na granice działek między Topolową a Warszawską tak by te od warszawskiej należały jednak do centrum.
4. I znów duże rozdrobnienie: Błonie i Szpitalna. Dziś obszary te mocno różnią się funkcjonalnie, jednak w przeciągu kilku będzie to teren wielu inwestycji budowlanych i stanie się niejako dużym zapleczem dla centrum.
5. Ostatni punkt jaki dziś chcę poruszyć - granica między Stasinowem a Ogrodami przecinająca park na dwie części... Chyba jednak tak nie powinno być, bo bądź co bądź, park stanowi całość funkcjonalno-przestrzenną.

A jakie są Wasze opinie dotyczące wyżej omawianej propozycji podziału?
Awatar użytkownika
nefertum
Administrator

Dołączenie: Sob Sie 22, 2009 10:32 pm

Re: Podział miasta na osiedla

Postprzez piotrek.sz Nie Wrz 20, 2009 2:53 pm

moja opinia w kilku punktach.

1) południowa cześć miasta (poniżej Lini kolejowej) ok, żadnych zastrzeżeń.
2 Centrum (a może lepiej Śródmieście) :D
- Starówka powinna zostać zlikwidowana a jej teren włączony w jednolity obszar zwany "Centrum"
-północna granica Centrum powinna zostać wytyczona wzdłuż ulic Chełmońskiego (od Bocznej) do Ronda Solidarności dalej oparta na Budowlanej do skrzyżowania z Kościelną. Tak aby Park i Pałac znalazły się w "Śródmieściu".
-północno wschodnia granica przesunięta na ulicę Kościelną.
-zachodnia granica przesunięta na ulicę Kopernika, tym samym jednostka pod nazwą Goździk do likwidacji
W ten sposób otrzymamy całkiem obszerną dzielnice Centrum.

Florencja
-alternatywną nazwą dla osiedla może być "Sewerynów", tak kiedyś nazywała się osada/ wieś znajdująca się na miejscu dzisiejszego kościoła św. Antoniego i basenu. Ale Florencja też jest do zaakceptowania.
-przesunięcia wschodniej granicy osiedla na ulice Kopernika, likwidacja "Goździka"

Nowe Miasto
-do likwidacji Królewiec, cały obszar do przejęcia przez Nowe Miasto. tak na marginesie to mamy już sąsiadującą z miastem wieś Królewiec, po co druga taka jednostka i to jeszcze po sąsiedzku :roll:

Ogrody
-pomniejszone od południa o Park na korzyść Centrum powinny być powieszone o Karolinę ( a tym samym Karolina do likwidacji), wyjaśnienie podobne jak w punkcie o Nowym Mieście.

Stasinów
-nazwa okropna, Koszarka jeszcze gorsza, koniecznie do zmiany
-pomniejszona jedynie od zachodu o ulice Kościelną na rzecz Centrum

Targówka
-nazwa koniecznie do zmiany, mamy już taką wieś!!!. Może Serbinów???

Błonie Szpitalna
-tutaj problemów miałem najwięcej. Wniosek jest jeden. Wg mnie powinniśmy połączyć to w jeden obszar i jedno osiedle pod dwuczłonową nazwą Błonie-Szpitalna. Nazwa oczywiście do dogrania. Mieszkańcy okolic ulicy Grzeszaka do Błonia nic nie mają, ale nazwa Szpitalna jest im całkiem bliska, z kolei Ci z Rodziny Nalazków to już Bonie właściwe, a nazwa Szpitalna jest im obca. Słowem dla każdego coś miłego :D

a może sam wyrysuje mapę z podziałem... :D :D :D
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Aktywny forumowicz

Dołączenie: Nie Wrz 13, 2009 3:25 pm

Postprzez nefertum Śro Wrz 23, 2009 11:18 pm

Czyli w zasadzie mamy bardzo podobne uwagi:P Wzmocnienie centrum, likwidacja podwójnych nazw i osiedli Królewiec i Karolina, połączenie Błonia i Szpitalnej:)
Ja tylko nie wiem co jest wg Ciebie nie tak z nazwą Stasinów:P Jest to nazwa jak najbardziej historyczna znajdującego się tu wcześniej majątku, ew. można to jeszcze nazwać Pohulanką, ale jednak chyba lepiej Stasinów;)
a co do Florencji to chyba lepiej Sewerynów, coby nie dublowało się z nazwą ulicy:)
Przy okazji mapa z 1937 roku z naniesionymi obecnymi granicami miasta:
Image
za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:MINSK ... I_1937.jpg Mapa w domenie publicznej, Granice: Aotearoa na licencji GNU Free Documentation License i Creative Commons - szczegóły i dokładne dane dotyczące autorstwa i praw autorskich na stronie.
Awatar użytkownika
nefertum
Administrator

Postprzez piotrek.sz Śro Wrz 23, 2009 11:26 pm

nefertum napisał(a):Ja tylko nie wiem co jest wg Ciebie nie tak z nazwą Stasinów:P Jest to nazwa jak najbardziej historyczna znajdującego się tu wcześniej majątku, ew. można to jeszcze nazwać Pohulanką, ale jednak chyba lepiej Stasinów;)

To tylko moja subiektywna ocena. W dokumentach w BIP-ie znalazłem jeszcze nazwę "MŁYNÓW" i ta bardziej przypadła mi do gustu :D
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Aktywny forumowicz

Dołączenie: Nie Wrz 13, 2009 3:25 pm

Postprzez arthuro Wto Paź 13, 2009 6:21 pm

Ja podział na osiedla widziałbym tak:
1) Śródmieście - w całości Goździk (bez LO na Pięknej), Starówka (bez Górek), cała Topolowa od 11 Listopada, cały park do Kościelnej. Kopernika -Piękna - 1 Maja - tory kolejowe - Srebrna - Mireckiego - Siennicka - Kościelna - Budowlana - Chełmońskiego - Tuwima - Topolowa - 11 Listopada - Warszawska - Kopernika.

2) Nowe Miasto - w całości z burmistrzowego planu Królewiec. Granica miasta - Boczna - Warszawska - granica miasta.

3) Ogrody - w całości z burmistrzowego planu Karolina, bez parku i Topolowej. Granica miasta - Boczna - 11 listopada - Topolowa - Tuwima - Chełmońskiego - Budowlana - Srebrna - granica miasta.

4) Stasinów - bez okolic Kościelnej. Granica miasta - Srebrna - Kościelna - Warszawska - granica miasta.

5) Osiedle Serbinów - zachodnia granica na Mickiewicza. Poza tym bez zmian. Granica miasta - Warszawska - Mickiewicza - Dąbrówki - granica miasta.

6) Osiedle Błonie - wschodnia granica na Mickiewicza. Warszawska - Siennicka - 1 PLM - Dąbrówki - Mickiewicza - Warszawska.

7) Osiedle Szpitalna - pokrywa się z propozycją burmistrza + ulica Górki i Limanowskiego do rzeki. Srebrna - tory kolejowe - granica miasta - Dąbrowki - 1 PLM - Mireckiego - Srebrna

8) Anielina - w całości pokrywa się z propozycją burmistrza. Tory kolejowe - granica miasta - Srebrna - tory.

9) Stankowizna - tu rownież bez zmian. Tory kolejowe - tory na Pilawę - granica miasta - Srebrna - tory kolejowe.

10) Kędzierak - również bez zmian. Tory na Pilawę - granica miasta - stara 50 - tory na Wawę.

Każda przyszła dzielnica mogłaby dostać własny plan zagospodarowania. Np. w Śródmieściu powinien być zakaz budowania budynków min. 3-piętrowych, tak aby wyodrębniło się widoczne centrum miasta. Nie wiem jak można było dopuścić do stawiania domku gdzi popadnie między wysokimi budynkami. Nikt chyba nie przypuszczał, że miasto się rozwinie i rozrośnie.
Nie do końca mogę zrozumieć, dlaczego w Mińsku nie mogą powstawać bloki wyższe niż 4 piętra. Gdzieś slyszałem, że tylko dawne miasta wojewódzkie dostawały wyższe bloki, a reszta miast tylko do 4 pięter. Wiem, że barierą jest pobliskie lotnisko i bardzo nisko latające samoloty, ale na przykład w takim Sochaczewie koło ktorego kiedyś też było czynne lotnisko a bloki powstawały tam w okresie jego funkjonowania, to nie było przeszkodą. Może nie jest to odpowiednie miejsce na to pytanie, ale muszę na nie uzyskać odpowiedź, bo nurtuje mnie ono od baaaaaaardzooo dawna.
Awatar użytkownika
arthuro
Znam Mińsk 2009 II Miejsce

Dołączenie: Czw Paź 08, 2009 8:19 pm

Postprzez nefertum Czw Lis 05, 2009 11:16 pm

Trochę w ramach ciekawostki, o warszawskich zmianach granic między dzielnicami:
To miało być precedensowe wydarzenie. Na czwartkowej sesji Rady Miasta miały zostać zmienione granice dzielnic. Bemowo miało się powiększyć kosztem Woli. Nic z tego nie wyszło, bo radni po godzinnej debacie zdecydowali o odłożeniu decyzji. A chodzi o powierzchnię... 18 mkw.
Czegoś takiego w Warszawie nie było od lat, o ile w ogóle. Radni mieli zmienić granice istniejących już dzielnic. Sprawczynią całego zamieszania jest pani Lucyna Szotek, właścicielka posesji przy ul. Grodkowskiej. Przez niedopatrzenie urzędników granica między Bemowem a Wolą biegnie przez jej posesję. To znaczy większość działki leży na Bemowie, ale skrawek o powierzchni 18 mkw znajduje się na Woli.
Co to oznaczał w praktyce? Prawie nic. Jedyna niedogodność polega na tym, że jeśli pani Lucyna będzie chciała zdobyć wypis z ewidencji gruntów, musi się zgłosić do dwóch urzędów.
Mimo tego właścicielka posesji uważa sytuację za kuriozalna i zdecydowała się ubiegać o przeniesienie feralnego skrawka na Bemowo. Dokumenty w tej sprawie złożyła jeszcze w 2007 roku i wydawało się, że dziś w końcu się uda. - To czysta formalność, nie powinno być kontrowersji - mówiła nam jeszcze rano Katarzyna Głodek, wicedyrektor miejskiego biura geodezji i katastru. Na posiedzeniu rady okazało się, że była w błędzie.
Radni debatowali nad przeniesieniem 18 metrów prawie godzinę. Projekt uchwały miał już pozytywne opinie biura geodezji i katastru, architektury, a nawet Głównego Urzędu Statystycznego. Ale to nie wystarczyło. Najpierw pojawiły się głosy, że przecież do zmiany granic dzielnic potrzebne jest referendum. Okazało się, że jednak wystarczą konsultacje społeczne, a że sprawa dotyczy tylko rodziny Szostków, to nie ma sensu ich przeprowadzać. Później radni obawiali się, ze zmienią się okręgi do głosowania albo rejony szkół.
Ostatecznie wątpliwości nagromadziło się tak wiele, że decyzję postanowiono odłożyć. Pani Lucyna w dalszym ciągu może iść na Wolę nie opuszczając własnej posesji.

za:http://miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,7226694,Chcieli_zmienic_granice_dzielnic____ale_sie_przestraszyli.html
Awatar użytkownika
nefertum
Administrator

Postprzez Wnuczek Pią Lis 06, 2009 12:50 pm

Też uważam, że w takim małym mieście jakim jest Mińsk Mazowiecki podział na osiedla, dzielnice nie jest obecnie potrzebny. Podział taki może być potrzebny jeśli miasto się powiększy. Jak widać na mapach miasto się stale rozrasta.
Załączniki
Nowomińsk.jpg
Mińsk Mazowiecki i okolica na mapie z XIXw.
Nowomińsk.jpg (45.71 KiB) Obejrzany 351 razy
Wnuczek
Znam Mińsk 2009 I Miejsce

Dołączenie: Nie Paź 25, 2009 11:23 pm

Postprzez Wnuczek Nie Lis 08, 2009 2:36 am

Mam pytanie. Czy na mapie z poprzedniego postu, linia kolei jednotorowej zaczynająca się w Anielinie i kończąca sie na terenie obecnego cmentarza istniała? Może to tylko błąd na mapie?
Wnuczek
Znam Mińsk 2009 I Miejsce

Dołączenie: Nie Paź 25, 2009 11:23 pm

Postprzez nefertum Nie Lis 08, 2009 6:44 pm

Na 99% takiej linii nie było. To że coś było łatwo stwierdzić, to, że czegoś nie było już trudniej;) Przynajmniej mnie nic się nigdy takiego o uszy nie obiło...
Ja bym to raczej jeśli już interpretował jako błąd lub raczej drogę gruntową? trochę cieniej ciągnie się do Karoliny... jakbyś mógł podlinkować całą mapkę zapewne było by łatwiej coś powiedzieć mając odniesienie do innych oznaczeń;)
Awatar użytkownika
nefertum
Administrator

Postprzez zofey Czw Lis 19, 2009 11:24 pm

Wnuczek napisał(a):Jak widać na mapach miasto się stale rozrasta.

RozrastaŁO. Od 1984 się tylko zagęszcza i nie widać nadziei na zmianę granic (muszą być chętni mieszkańcy danego sołectwa).

Pewne osiedla powinny powstać. Np. te odcięte wyraźnie od reszty (Stankowizna, Kędzierak). Choćby po to żeby mieszkaniec mógł się powyżalać bez dalekiej wyprawy do Urzędu Miasta.

Trochę w obronie pierwotnego projektu:
1. Starówka - faktem jest że się zachowały tylko ulice, ale Mińsk średniowieczny był właśnie w tym miejscu. Lepiej byłoby jednak objąć 3 rynki (Stary Rynek, Nowy Rynek czyli Kilińskiego i Górki czyli Lotników) i 3 budynki (Kościół, Pałac i Sanepid) w jedną wydzieloną część o charakterze wyraźnie bardziej zabytkowym niż reszta.
2. Goździk - to na przełomie wieków (XIX/XX) NIE był Mińsk. Za to bardzo ważna wieś, bo ze stacją kolejową.
zofey

Dołączenie: Czw Lis 19, 2009 8:20 am

Następna

Powróć do Podział administracyjny

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości